Връчват стипендия „Анна Гарчева“ на най-изявените млади математици от СОУ „Нешо Бончев“

March 30, 2022
289808160_502904614966214_2637035333384482978_n-1-1280x838.jpg

Връчват стипендия „Анна Гарчева“ на най-изявените млади математици от СОУ „Нешо Бончев“

Изявен професионалист и математик, отдаден напълно на работата си, позитивен и ведър човек, притежаващ безценните човешки качества честност, откровеност, борбеност, мъдрост. Такава ще остане завинаги в спомените на близки, приятели и колеги Анна Гарчева. Година след кончината й, нейните наследници учредиха стипендия на нейното име. Тя е насочена към поощряване и стимулиране на най-добрите ученици в областта на математиката при завършване на средния курс в СУ „Нешо Бончев“ – училището, в което премина част от трудовия път на Анна Гарчева.

Връчването на наградата „Анна Гарчева“ на най-добрите ученици в областта на математиката е чест за СУ „Нешо Бончев“. Анна Гарчева беше част от моя професионален път в едни от най-важните ми години и аз имах щастието да греба с пълни шепи от нейния опит и мъдростта ù. Затова чувствам като лично предизвикателство и удовлетвореност факта, че нейните близки  са взели решението да връчват този толкова значим приз на зрелостник от нашето училище.

Наградата ще бъде важна причина и за професионалното израстване и на педагозите ни, защото в основата на успеха на всеки ученик стои поне един учител, който с таланта, вдъхновението и мъдростта си е дал тласък за неговото развитие.“– споделя директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова.

 

НАГРАДАТА

Наградата „Анна Гарчева“ е еднократна, връчва се при завършване на средното образование и се съчетава с церемонията по връчването на дипломите за завършено средно образование.

Формат на наградата

Наградата е в размер на 1000 /хиляда/ евро. Връчва се придружена с диплом, лента с надпис и кристален плакет с името на носителя.

Условия и процедура на кандидатстване и избор

Кандидатите за наградата трябва да са ученици от 12 клас на СУ „Нешо Бончев“.

Условия за получаване на наградата:

  • постигнат най-висок успех по математика (вкл. от матура по математика);
  • висок общ успех;
  • призови класирания на олимпиади и конкурси, удостоверени с грамоти, дипломи, сертификати и други (успехи в международни състезания са с определено предимство);
  • липса на противообществени прояви и незадоволително поведение.

За участие в конкурса се кандидатства с писмено заявление – свободен текст, и приложения:

  • Уверение за успеха в училище;
  • Документи, удостоверяващи участия и класирания в международни и национални конкурси, олимпиади, конференции и изяви.

Документи се подават в деловодството на училището.

С най-добрите кандидати по документи се провежда среща-разговор със специализирано жури, съставено от директора на училището, преподаватели и един от учредителите на наградата. Журито излъчва носителя на наградата. При сравнимост на резултатите по изключение може да се излъчат двама носители.

Резултатите от класирането и процедурата по награждаването се отразяват в местните медии.

Учредителите на наградата поемат ангажимент да информират за следващите етапи от образованието и началната реализация на спечелилите наградата и според обстоятелствата да осигурят съответно съдействие и подкрепа.

Въпроси, относно наградата на e-mail:  annagarcheva@opticoel.com

Линк към страницата на наградата: annagarcheva.com

Биография

Анна ГарчеваАнна Цвяткова Гарчева /бащино име Панчовска/ е родена в Панагюрище през  юли 1946 г. в семейство на занаятчии. Средното си образование завършва в Панаюрската гимназия през 1964 г.  Висшето си образование придобива с отличен успех в Пловдивския университет, специалност „Математика“. Работи като учител в Техникума по машиностроене и в СОУ „Нешо Бончев“ в гр. Панагюрище. Осем години  от трудовия си стаж практикува  като програмист в Електронно изчислителния  център на Оптикоелектрон.  Известна е сред колегите си като отличен професионалист с необикновена преданост към работата си, с добри взаимоотношения в екипа  и с учениците си. 

Омъжена, има три деца и двама внука. Най-големият ѝ син – инж. Иван Гарчев, е настоящият Изпълнителен директор на Оптикоелектрон Груп АД.